Od 18 do 20 marca 2013 roku, w Katowicach odbywały się 11. Targi Cukiernicze, Piekarnicze i Lodziarskie. Ponad 100 wystawców z Polski i Europy, niemal 7500 zwiedzających, II Mistrzostwa Polski na Pralinę, Strefa Rzemieślnika, wyjątkowe pokazy, warsztaty, debaty oraz aromatyczny Festiwal Kawy – 20 marca zakończyły się najsłodsze targi w południowej Polsce!
Targi Cukiernicze, Piekarnicze i Lodziarskie – SweetTARGi 2023, po dłuższej przerwie, wróciły w wielkim stylu i jak zawsze odbyły się w nowoczesnych przestrzeniach Międzynarodowego Centrum Kongresowego. Tuż przed pierwszym dniem wiosny spotkaliśmy się na południu Polski, by poznać nowe trendy i produkty w branżach.
Merytoryczna wartość Targów
Tegoroczne Targi wypełnione były wartościowymi spotkaniami, rozmowami oraz pokazami. W trakcie zwiedzania targów warto było posłuchać toczących się debat dotyczących najważniejszych spraw – m.in. przyszłości branży i umiejętnego zarządzania firmą w czasach kryzysu i inflacji. Na szczególną uwagę zasługiwała debata o przyszłości tradycyjnego piekarstwa, lodziarstwa i cukiernictwa „Wspólnie o rzemiośle”. Dodatkowo ciekawe prelekcje i pokazy prowadzone przez gości specjalnych: youtuberkę, autorkę publikacji i trenera kulinarnego – Agnieszkę Jasińską (Kulinarne Nawigacje), która zaprezentowała specjały w stylu zero waste, wege oraz powiedziała o kulinarnych trendach na rok 2023. Fotografka i stylistka żywności, Kasia Fiszer (Food&Light) zdradziła triki stosowane fotografii kulinarnej, a Łukasz Jasiński zapewnił dawkę adrenaliny i ekscytacji przy prelekcji i degustacji ciastek z udziałem… owadów. Natomiast właścicielka kultowej cukierni butikowej, Sylwia Grodzka-Haba (Pani Foremka) opowiedziała o tym, jak budować markę osobistą oraz o roli ciastka jako nośnika dobrych emocji.
Nagrodzeni w Konkursie na Produkt Roku 11. edycji Targów
Także w tym roku przeprowadziliśmy niezwykle ważny dla branży konkurs na PRODUKT ROKU 11. Edycji SweetTARGów Komisja Konkursowa w składzie: Profesor Jan Klimek – Przewodniczący, Anna Przebindowska i Stanisław Klimczok – Członkowie, przyznała następujące nagrody:
W konkursie Produkt Roku w kategorii URZĄDZENIE
- I MIEJSCE: IMAGO PRINTER za Ploter cukierniczy VULPES
- WYRÓŻNIENIE: WAFLEX Wiesław Stankiewicz za Zakład produkcyjny z zerową emisją CO2
W konkursie Produkt Roku w kategorii WYRÓB
- WYRÓŻNIENIE: SCM Sp. z o.o. za Puree Monin Jabuticaba
- WYRÓŻNIENIE: MODENA Sp. J. za produkt Tartaletka deserowa Filigrano Vegan
W konkursie Produkt Roku w kategorii KOMPONENT
- WYRÓŻNIENIE: HELIOS FOOD za Kajmak Helios Dulce de Leche
- WYRÓŻNIENIE: KANDY Dariusz Socik za Nadzienie Morelowe 40%
Aromatyczny Festiwal Kawy
Przez trzy dni trwania imprezy zaprosiliśmy naszych zwiedzających na aromatyczny Festiwal Kawy, w którym udział wzięło blisko 30 najlepszych palarni z kraju i zagranicy, znanych kawiarni oraz niesamowitych baristów. Liczne warsztaty, pokazy i degustacje przyciągnęły setki zwiedzających. W ramach Festiwalu Kawy odbyło się także wydarzenie „Jedno Ziarno – Festiwalowy Wypał”, czyli wielki cupping, podczas którego nasi goście mogli zobaczyć indywidualny styl wypału poszczególnych palarni kawy. Każda z nich otrzymała to samo zielone ziarno z zadaniem pokazania swojego unikatowego charakteru w procesie palenia. W cuppingu można było zobaczyć jak duży wpływ na kawę w naszej filiżance ma roaster, a co za tym idzie palarnia!
Strefa Rzemieślnika
W tym roku na SweetTARGach zadebiutowała Strefa Rzemieślnika, w której odbyły się pokazy pieczenia chleba i produktów półcukierniczych na zakwasie prowadzone przez przedstawicieli stowarzyszenia Rzemieślnik. Ponad 100 chlebów, 100 chałek, setki drożdżówek i focacci, a to wszystko połączone z wykładami oraz rozmowami, w których przedstawiciele stwoarzyszenia Rzemieślnik uświadamiali naszych zwiedzających, jak ważne są produkty, z których robimy wypieki oraz to, aby były one naturalne, bez ulepszaczy smaku.
II Mistrzostwa Polski na Pralinę
Jedyne takie wydarzenie na skalę krajową, czyli konkurs dla mistrzów czekolady, odbył się 19. marca 2023 podczas 11. edycji SweetTARGów. Tym razem finaliści musieli od podstaw wykonać pralinę nawiązującą smakiem, kolorystyką lub kształtem do polskich tradycji kulinarnych. Jury pod przewodnictwem Michała Iwaniuka wybrało te najlepsze, oceniając technikę, estetykę, a przede wszystkim sam smak praliny. Uczestnicy zaskoczyli nas kreacja i połączeniem smaków. Na zwycięzców czekały nagrody ufundowane przez partnera wydarzenia – markę Terravita i Bellaria, a także sponsorów markę ICAM oraz Beskid Chocolate.
- I miejsce: Katarzyna Smaga – Restauracja Belvedere
- II miejsce: Piotr Jastrzębski – Atelier Di Chocolate – Pracownia tortòw artystycznych i czekolady
- III miejsce: Sara Szal – Mono
Sweettargi zawsze mogły poszczycić się wspaniałymi partnerami, z którymi organizowaliśmy ciekawe pokazy, warsztaty i konkursy. Tak było i tym razem. Dziękujemy za zaangażowanie oraz zaufanie. Cieszymy się, że 11. Edycja Targów została tak pozytywnie oceniona.