Od 12 do 14 marca 2016 roku, w Katowicach odbywały się 7. Targi Cukiernicze, Piekarnicze i Lodziarskie. Dziękujemy serdecznie wszystkim wystawcom, którzy prezentowali swoje firmy na tegorocznej wystawie.
Były to dla nas szczególne targi, ponieważ odbywały się nowej lokalizacji – Międzynarodowym Centrum Kongresowym w Katowicach.
VII edycja SweetTARGi, zgromadziła 140 wystawców a targi odwiedziło 4900 zwiedzających z branży.
Podczas targów odbyły się Mistrzostwa Śląska Cukierników, które wygrali Sebastian Łazarczyk i Franciszek Worytko (Pracownia Cukiernicza „Kwiatek”) z ciastem „Tarta po Śląsku”.
W Mistrzostwach Polski Barista 2016, zwyciężyła Agnieszka Rojewska (i tym samym obroniła tytuł z ubiegłego roku).
Po raz pierwszy odbył się Ogólnopolski Konkurs Cukierniczy dla szkół i organizacji młodzieżowych „ZDROWO-SMACZNIE-ARTYSTYCZNIE” – zwycięzcami zostali Mateusz Organka i Sandra Dębska (Zakład cukierniczy „Michaś” Częstochowa) za Deser na talerzu: „Bezglutenowe ciastko czekoladowe z buraków przełożone jogurtowo-serową chmurką”.
Nagrodzeni w Konkursie na Produkt Roku
W kategorii WYRÓB
I Miejsce: Zakłady Tłuszczowe „BIELMAR” za: MARGARYNĘ PALMA TRANS FREEII Miejsce: „BALVITEN” za: CHLEB BEZGLUTENOWY Z MĄKĄ QUINOA
III Miejsce: „POLMARKUS” za: CHLEB WIEJSKI Z KAPUSTĄ
W kategorii KOMPONENT
I Miejsce: „ECO TRADE” za: INNOWACYJNE POŁACZENIE NISKOCUKROWYCH, PROZDROWOTNYCH KOMPONENTÓW:BISZKOPTU INDIANA ORAZ GALARETKI ZE STEVIĄ BEZ CUKRU
II Miejsce: „KANDY” za: ŻEL DEKORACYJNY CRISTALLI
III Miejsce: „SORENO” za: ŚWIDERKI DELUXE
W kategorii URZĄDZENIE
I Miejsce: „OKMET” za: PIEC OBROTOWY Z PANELEM DOTYKOWYMII Miejsce: „LODEL” za: URZĄDZENIE DO LODÓW ŚWIDERKÓW FREEZERR 2
III Miejsce: „KIECOŃ” za: URZĄDZENIE KIECOŃ INTELLIGENT MACHINE
Mistrzostwa Polski Barista 2016
Mistrzynią Polski Barista 2016 została Agnieszka Rojewska z kawiarni Brisman Kawowy Bar w Poznaniu, obroniwszy tym samym tytuł z roku ubiegłego. Polska Mistrzyni będzie reprezentować nasz kraj podczas Mistrzostw Świata Barista (World Barista Champioship), które w tym roku odbędą się w Dublinie (Irlandia) w dniach 22-25 czerwca.
Drugie miejsce zajął Arkadiusz Domurad reprezentujący Colours of Coffee oraz Coffee Design z Warszawy, a trzecie miejsce Mariusz Szyszka reprezentujący ogólnopolską sieć kawiarni Green Cafe Nero. W zawodach wzięło udział 14 baristów. Pierwsze dwa dni trwały eliminacje, które wyłoniły finałową szóstkę. Zawodników oceniały dwa składy sędziowskie, każdy złożony z czterech sędziów sensorycznych i dwóch technicznych, a także sędziego głównego. Nad całością wydarzenia czuwał reprezentant World Coffee Events – John Arlid Stubberud.

Jury Mistrzostw Śląska Cukierników

Bożena Sikoń-Wojtal: Mistrz Cukiernictwa – Przewodnicząca Jury Szef Pracowni Cukierniczej tortownia.pl, kreatorka smaku i dekoracji cukierniczych, absolwentka wielu szkoleń zawodowych i stażów zagranicznych m.in. francuskiej szkoły Lenotre. Laureatka konkursów krajowych i międzynarodowych (we Francji, Luksemburgu, Las Vegas), nauczycielka i mentorka wielu polskich cukierników. Przez lata szef pracowni cukierniczej w hotelu Jan III Sobieski. W Jej dorobku znajduje się również prowadzenie popularnych programów telewizyjnych t.j. „Warsztaty smaku”, Łakocie Bożeny Sikoń w telewizji KUCHNIA+ oraz juror w „Polskim Turnieju Wypieków” w telewizji TLC. Ucząc kładzie duży nacisk na umiejętność rozpoznawania i łączenia smaków, struktur, tak by przygotowane ciasta, torty i desery były w pełni zharmonizowane. Obecnie prowadzi warsztaty i szkolenia cukiernicze dla pasjonatów i zawodowców.

Jarosław Nowakowski
Jarosław Nowakowski jest cukiernikiem z wieloletnim doświadczeniem, które zdobywał w restauracjach nagrodzonych gwiazdkami Michelin. Pracował w Anglii i we Francji oraz kształcił się w najlepszych szkołach kucharskich w Europie, u boku takich sław jak Christophe Michalak, Norihiko Terai i Oriol Balaguer. Ten ostatni stał się jego głównym źródłem inspiracji. Zapytany o punkt przełomowy w karierze, Nowakowski wymienia doświadczenie, jakie zdobył w hotelu Le Manoir aux Quat’ Saisons w Oxfordzie, w Wielkiej Brytanii. Był szefem cukierni w restauracji ukoronowaną gwiazdką Michelin Ocean Restaurant w Hotelu Atantic na wyspie Jersey. Aktulnie jest szefem w Warszawskiej cukierni Odette.

Marcin Paździor
Ambasador belgijskiej czekolady Callebaut, Ma za sobą ponad 20-letnią bogatą praktykę w dziedzinie czekolady. Szczyci się rygorystycznym doborem surowców oraz ich jakością, łączy bogate doświadczenie i kompetencje z pasją i profesjonalizmem. Wielokrotny juror konkursu Word Chocolate Master. Właściciel firmy Świat Czekolady zajmującej się szkoleniami oraz doradztwem z grupy HoReCa.

Maciej Rosiński
Szef kuchni w łódzkiej restauracji Affogato, z którą jest związany od 2007 roku. To właśnie w tym miejscu rozwija swoje umiejętności, poprzez ciągłą pracę i poszukiwanie nowych inspiracji kulinarnych. Uczestnik wielu staży i szkoleń u najlepszych szefów kuchni. Od czerwca 2015 roku jest Ambasadorem marki Callebaut oraz gościnnym wykładowcą na Chocolate Academy w Łodzi. Juror konkursów takich jak Trendy Chocolate Chef w Bydgoszczy czy Chefs Culinary Cup w Poznaniu. Reprezentując Polskę zdobył brązowy medal na Marco Polo Cup w Szanghaju. Jego dania inspirowane są kuchnią z całego świata. Ponadto, słynie również z nieprzeciętnych i wyrafinowanych w smaku deserów, tortów i ciast, które tworzy od podstaw. Jest perfekcjonistą – dla niego dania zawsze muszą tak samo smakować i wyglądać.

Adam Jop
Kucharz pochodzący z Rudy Śląskiej, a obecnie pracujący w restauracji Brovaria*** na starym rynku w Poznaniu. Sprowadziły go tu studia Hotelarsko-Gastronomiczne. Swoją wiedzę poszerzał także poprzez uczestnictwo w szkoleniach u znanych szefów kuchni. Uczestnik wielu konkursów kulinarnych w tym finału Kulinarnego Pucharu Polski oraz zwycięzca pierwszej edycji Mistrzostw Śląska w serwowaniu deseru na talerzu. Lubi odważne łączenie smaków oraz zabawę teksturami. Przykłada wielką uwagę na estetykę serwowanych dań. Mimo młodego wieku ambitnie dąży do ciągłego rozwoju i poszerzania swojej wiedzy nie tylko w zakresie kucharza, ale także cukiernika.

Marcin Zych: Juror Techniczny
Mistrz cukiernictwa, Technolog żywnosci i żywienia. Na co dzień pracownik Rarytasów w firmie Lotte Wedel Sp. z o.o., gdzie zdobywa kolejne umiejętności od Joanny Klimas-Profus i Janusza Profusa. Współpracuje z najlepszymi polskimi cukiernikami m.in. z Bożeną Sikoń-Wojtal. Nauczyciel w Akademii tortownia.pl. Współorganizator konkursów na targach branżowych. Jego pasją są torty i desery – tworzy je od podstaw z właściwą dokładnością.
Gala Mistrzów 2016

Tadeusz Branecki Wszechstronny nauczyciel Akademii tortownia.pl, ekspert słodkich dekoracji. Na co dzień dekorator w Pracowni Cukierniczej tortownia.pl. Głównym obszarem jego zainteresowań są cukrowe kwiaty i figurki z lukru plastycznego. Ukończył szereg specjalistycznych szkoleń w Wielkiej Brytanii, posiada bogate doświadczenie artystyczne, nie tylko związane z cukiernictwem. Tworzył postacie animowane, karykatury i grafiki satyryczne do czasopism, ilustrował książki i projektował opakowania użytkowe. W sposób przystępny i pełen uśmiechu przekazuje uczestnikom szkoleń Akademii tortownia.pl praktyczne wskazówki i metody pracy wykorzystywane codziennie podczas tworzenia słodkich dekoracji na zamówienie najbardziej wymagających klientów.

Kristina Rado
Jest to jedna z najbardziej znanych i cenionych dekoratorek z Włoch (Kristina jest z pochodzwenia Węgierką, ale od 20 lat mieszka we Włoszech). Jedna z najzdolniejszych uczennic Sir Eddie Spence’a – największego autorytetu na świecie w dekorowaniu tortów za pomocą lukru królewskiego. Zwyciężczyni Cake Masters Awards 2014 (nagrodę można porównać do filmowych Oskarów). Kristina ma duże doświadczenie w przekazywaniu swojej wiedzy, ponieważ prowadziła kursy między innymi w Peru, USA, wielu krajach Europy oraz Azji. Podczas targów SweetTARGi Kristina poprowadzi pokazy na stanowisku nr 82, kursy zamknięte (sobota-niedziela od 10-14) oraz wystąpi na Gali Mistrzów.

Mariella Pentassuglia
Mariella z wykształcenia jest prawnikiem, jednak zafascynował ją świat słodyczy i postanowiła swoją pasję przekształcić w zawód. Swoje umiejętności zawdzięcza własnej pracy oraz talentowi. Obecnie współpracuje z wieloma cukierniami w Mediolanie oraz firmami związanymi z Cake Design , prowadzi kursy dekorowania tortów oraz bierze udział w międzynarodowych targach i wydarzeniach związanych z branżą cukierniczą. Podczas targów zaprezentuje różne techniki: figurki z lukru plastycznego, kwiaty z papieru waflowego, pokaże również zastosowanie aerografu w dekorowaniu tortów.

Paweł Górny
Pracujący w Gdańsku, młody 24 letni cukiernik – chocolatier, którego pasją jest przede wszystkim czekolada. Posiada obszerną wiedzę na temat wytwarzania pralin i trufli, co wykorzystuje przy opracowywaniu nowych kompozycji smakowych. Swój wolny czas poświęca na tworzenie eksponatów i rzeźb z czekolady, nadając im niepowtarzalny charakter. Podstawowe i nowe techniki nie są jemu obce, co wykorzystuje w swoich pracach. Efektami dzieli się na stronie internetowej www.100procentczekolady.pl

Marek Moskwa
Marek Moskwa jest cukiernikiem z wykształcenia zamiłowania i pasji, im dłużej pracuje w świecie słodkiego rzemiosła tym bardziej się nim fascynuje. Gdański cukiernik świetnie czuje się w każdej dziedzinie cukiernictwa, od fundamentów tego rzemiosła jak ciasta drożdżowe, francuskie, kruche poprzez lody rzemieślnicze, czekoladę i na karmelarstwie kończąc. Jak sam mówi lubi zajmować się każdym aspektem tej pracy bo cukiernictwo to jego pasja i sposób na życie.
Strefa Mistrza Branży
Ciekawi ludzie, urozmaicona tematyka pokazów technologicznych, degustacje i pomysłowe dekoracje – to sedno Strefy Mistrza Branży, projektu organizowanego po raz 8. przez redakcję „Mistrza Branży”. 12-14 marca br. za sprawą zaproszonych Gości pokazaliśmy różne inspirujące oblicza branży piekarskiej, cukierniczej i lodziarskiej pod hasłem: Kunszt, smak i inspiracje! Co tym razem przygotowaliśmy?
Tematyka pokazów oraz Goście Strefy Mistrza Branży – SweetTARGI, 12-14 marca 2016, stoisko 35
- Kawa i ciasta – sztuka połączenia kaw i deserów – Wojciech Reizer, Corriere Caffe
- Lody nie takie straszne jak je malują, czyli wszystko co powinniśmy wiedzieć o lodach, prezentacja połączona z degustacją – Sławomir Szewczyk, Sempre Group
- Warsztaty: Jak otworzyć lodziarnię – Krzysztof Smoleń, Sempre Group
- Modelowanie figurek z masy cukrowej i czekolady plastycznej – Anna Daraż, Pracowania Tortów „Niezłe Ciacho”
- Kanty w tortach i figurki wielkanocne z masy cukrowej – Kinga Jakimowicz, Pracownia Cukiernicza „Torcik”
- KarmeLoVe fascynacje, czyli pozytywnie zakręcone wariacje z cukru – Teresa Trzaskalik, AKO
- Wielkanoc w stylu angielskim. Sweet table by Katie’s Cupcake – Katarzyna i Michał Wójcikowie, Tomek Czarnecki, Katie’s Cupcake
- Trufle bez cukru – Anna Szczepłek, Gabriela Wesół, Sztuka Czekolady
- Dekoracje wielkanocne z czekolady – kreatywne wykorzystanie czekolady, barwników, zamszu oraz foli karotenowych – Joanna Olszewska (właścicielka Chocoevents), Sempre Group
- Ekologiczne rzemiosło: chleby z innej mąki – biopiekarz Bogdan Smolorz, Mariola Smolorz, BioPiekarnia
- Nowe trendy lodów rzemieślniczych, czyli lody fit i lody dla wegan – Dawid Szulc, Comprital Polska
- Wykorzystanie nadzień termostabilnych Lauretta (owocowych i kremowych) do ciastek francuskich oraz zastosowanie nowego bezbarwnego żelu dekoracyjnego Cristalli, gotowego do użycia w żelownicach lub bez żelownic – Mariusz Misiewicz, Kandy
Ludzie z pasją – Strefa Mistrza Branży „Kunszt, Smak i Inspiracje”

Anna Daraż Właścicielka Pracowni Tortów „Niezłe Ciacho” w Tarnowie, dekoratorka tortów w stylu angielskim, szkoleniowiec. Uczennica sugarcraftera Davida MacCarfrae’a, pierwsza Ambasadorka firmy Modecor w Polsce (2014 r.). Od kilku lat prowadzi szkolenia dla profesjonalistów w całej Polsce. Jurorka w konkursie Wystawa Tortów Okolicznościowych 2016 w Warszawie.

Kinga Jakimowicz
Właścicielka Pracowni Cukierniczej Torcik oraz Akademii Torcik. Sugarcrafterka, szkoleniowiec, brała udział w szkoleniach u światowej sławy dekoratorów, jak: Antonella di Maria, Marielly Parra, Berna Garcia, Margarida Duarte. Jurorka w Międzynarodowym Festiwalu Cukrowym w Czechach Jihlawa 2015.

Joanna Olszewska
Pasjonatka i miłośniczka czekolady, prowadzi szkolenia z zastosowania czekolady, współpracuje z firmą Sempre Group oraz prowadzi własną firmę Chocoevents.

Anna Szczepłek
Założycielka i współwłaścicielka Pracowni „Sztuka Czekolady”. Z wykształcenia plastyczka, z zawodu marketingowiec, z zamiłowania szefowa kuchni.

Gabriela Wesół
Założycielka i współwłaścicielka Pracowni „Sztuka Czekolady”. Z wykształcenia magister zarządzania biznesem, z zamiłowania kreatorka smaków.

Teresa Trzaskalik
Pasjonuje się karmelem, który wypełnia jej każdą wolną chwilę – prowadzi szkolenia, uczestniczy w pokazach i prowadzi bloga o karmelu: inspiracje-cukiernicze.blogspot.com. Współpracuje również ze szkołami zawodowymi, przygotowując młodzież do konkursów cukierniczych. Pracuje jako technolog w firmie AKO.

Katarzyna Wójcik
Technik pszczelarz, założycielka i właścicielka muffiniarni Katie’s Cupcake w Lublinie, w której odpowiada za dekoracje, sugarcrafting oraz stylizowanie wyrobów.

Michał Wójcik
Współwłaściciel muffiniarni Katie’s Cupcake, w której zajmuje się wypiekiem babeczek.

Tomasz Czarnecki
Młody i pełen wyobraźni pasjonata cukiernictwa. Na co dzień pracuje w muffiniarni Katie’s Cupcake, gdzie m.in. odpowiada za kontakty z klientami w zakresie projektowania tortów i cupcake’ów, pomaga w tworzeniu koncepcji dekoracji. Najbardziej interesują go trudne technicznie projekty tortów w stylu angielskim.

Bogdan Smolorz
Mistrz piekarstwa z blisko 40-letnim doświadczeniem, właściciel tradycyjnej Piekarni Cukierni w Grudyni Wielkiej, certyfikowanej piekarni ekologicznej BioPiekarnia oraz targowiska EKO BIO ORGANIC Centrum w Mikołowie. W oddzielnej pracowni prowadzi wypiek pieczywa bezglutenowego w standardzie BIO.

Mariola Smolorz
Pasjonatka zdrowego odżywiania, żona mistrza Bogdana Smolorza, zaangażowana w prowadzenie rodzinnej piekarni w Grudyni Wielkiej.

Dawid Szulc
Cukiernik, główny technolog i szef sprzedaży Comprital Polska. Pasjonat branży lodziarskiej i cukierniczej. Brązowy medalista lodziarskich międzynarodowych mistrzostw Marco Polo Cup 2015 w Szanghaju.

Mariusz Misiewicz
Technik technologii żywności o specjalizacji ciastkarskiej. Wieloletnie doświadczenie i pasja w cukiernictwie pozwoliły mu na założenie firmy Francpol s.c., która zajmuje się produkcją ciasta francuskiego mrożonego dla cukierni piekarni i restauracji, współpracuje z firmą Kandy.

Sławomir Szewczyk
Prezes w firmie Sempre Group. Sześć lat temu z pasji i zamiłowania do lodów otworzył firmę Sempre. Chętnie dzieli się zdobytą wiedzą i doświadczeniem. Współprowadzący licznych warsztatów lodowych.

Krzysztof Smoleń
Wiceprezes w firmie Sempre Group, współprowadzący licznych warsztatów lodowych, technolog z wieloletnim stażem, otwarty na nowości i wyzwania, kreatywnie i z uśmiechem podchodzący do pracy. Autor licznych receptur lodowych.

Wojciech Reizer
Absolwent Szkoły Espresso Attibassi Espresso Italiano w Castel Maggiore, zatrudniony w firmie Corriere Caffe, zajmującej się dystrybucją ekspresów i kaw włoskich. Oprócz sprzedaży kawy prowadzi szkolenia barmanów z zakresu parzenia kawy metodą espresso – kursy podstawowe oraz z parzenia kaw i przygotowywania deserów kawowych.
Strefa Ekspertów

Michał Rusek
Szkoleniowiec, ekspert ds. marketingu i reklamy, właściciel agencji www.MarketingFanpage.pl, portalu www.MarketingDlaCiebie.pl oraz www.SzkolenieObslugiKlienta.pl. Bliski współpracownik i redaktor magazynu „Mistrz Branży” i „Businessman Today”.

Agata Kondrat
Technolog, wsparcie merytoryczne dla użytkowników programu Nutrition Calculator FOODCAL www.nutrition-calculator.pl. Autorka bloga www.kalkulator-wartosci.pl.

Dariusz Młynarczyk
Obsługa klienta w zakresie programu Nutrition Calculator FOODCAL www.nutrition-calculator.pl. Autor bloga www.kalkulator-wartosci.pl.
Pokazy Kulinarne

Mariusz Szwed Finalista trzeciej edycji programu MasterChef. Zaczął gotować dla swoich dzieci, żony i znajomych. Uwielbia grillowane mięso i owoce morza. Lubi również staropolskie potrawy z dziczyzny, ale też i śródziemnomorskie dania. Do udziału w programie namówili go znajomi.
Na stoisku Master Cook Polska Sp. z o.o. Sp. k. pokazy kulinarne prowadził Mariusz Szwed, finalista programu Masterchef.
Na live cooking przygotowywał:
- creme brulee z curry
- budyń z chili i kolorowym pieprzem
- kisiel ze słonym karmelem
W czasie targów odbyły się szkolenia
COMPRITAL
„Otwórz z nami lodziarnię”
SŁODKA PASJA
„Dekorowanie lukrem królewskim”
TORTOWNIA.PL
Szkolenie: Kwiaty cukrowe – róże
Prowadzący: Tadeusz Branecki
W programie: nauka wykonywania róży różnymi technikami – z foremki
silikonowej, „materiałowej”, „konkursowej” – mocowanej na druciku razem z
listkiem.
Szkolenie: Styl angielski – szkolenie podstawowe
Prowadzący: Agnieszka Klimczak
W programie: nauka dekorowania makiety tortu lukrem plastycznym, wykorzystanie specjalistycznych narzędzi.
Szkolenie: Dekorowanie ciasteczek lukrem królewskim
Prowadzący: Jarmila Buczyńska
W programie: nauka dekorowania ciasteczek lukrem królewskim.
Szkolenie: Kwiaty cukrowe od podstaw
Prowadzący: Tadeusz Branecki
W programie: nauka wykonywania i mocowania różnych gatunków kwiatów na drucikach i bez nich, zasady projektowania kompozycji kwiatowych na torty.
MISTRZ BRANŻY I SWEETTARGI
Kobiece JA w centrum uwagi „Mistrza Branży”, czyli II Spotkanie dla Kobiet Branży
Jaka jest współczesna businesswoman? Z jakim skutkiem godzi różne role w życiu i biznesie? Jak każdego dnia może uwolnić kreatywność w zarządzaniu firmą poprzez wartości?

Zachęcona pozytywnymi opiniami po pierwszym Spotkaniu dla Kobiet Branży w 2015 r. w Lublinie, redakcja „Mistrza Branży” postanowiła zorganizować kolejną edycję, tym razem w Katowicach.
Spotkanie składało się z 2 części:
10:00 – 11:00 – wykład otwarty na dyskusję z udziałem widowni pt. „Zwyczajne bohaterki, czyli fakty i mity o roli kobiety w życiu i biznesie”
11:30 – 14:30- warsztaty, które rozwijają własne JA i umiejętności menedżerskie.
Wykład i warsztaty biznesowe poprowadziła Alina Śmiłowska, interim manager, strateg, humanistka, autorka „Mistrza Branży”.
Tematyka warsztatów skupiła się wokół zagadnienia zarządzania przez wartości. Uczestniczki pracowały w 5-osobowych zespołach nad następującymi zagadnieniami:
- wybór wartości wdrażanych i komunikowanych wśród pracowników i klientów,
- definiowanie wartości, które ukierunkują obszary rozwoju,
- określenie tożsamości firmy, czyli określenie źródeł przewagi konkurencyjnej na rynku branżowym.
- praca w oparciu o autorskie i sprawdzone narzędzia. Każde zadanie poprzedzone casusem z rynku krajowego lub międzynarodowego, jako inspiracja do twórczego podejścia do pracy. Rozwój kreatywności, poznawanie istoty myślenia strategicznego i pracy w interdyscyplinarnych zespołach.
Prowadząca Spotkanie dla Kobiet Branży: Alina Śmiłowska.










MISTRZ BRANŻY I SWEETTARGI