To jedyny polski konkurs dla mistrzów czekolady. Jego celem i misją jest pokazanie młodych talentów oraz budowanie kultury jedzenia czekolady. Do udziału zaproszeni są profesjonaliści i pasjonaci pracy z czekoladą – chocolatierzy, właściciele pracowni cukierniczych, pracownicy hoteli lub cukierni oraz każdy, komu nie straszne temperowanie czekolady. W kolejnej edycji zadaniem przewodnim będzie stworzenie wieloteksturowej czekoladki, która będzie miała nostalgiczny wymiar. Zapomniane smaki to temat, do którego uczestnicy będą musieli nawiązać zarówno w formie wizualnej jak też smakowej praliny.
W pierwszym etapie (eliminacjach) chętni do udziału zobowiązani są wysłać na wskazany adres e-mail kartę zgłoszeniową, która zawiera nazwę, opis wykonania i recepturę na pralinę wraz z załączonymi zdjęciami. Zawodnicy na miejscu wykonują zarówno korpus jak i nadzienie praliny. Mogą korzystać z dowolnej przywiezione przez siebie czekolady oraz forem (trzymając się wytycznych ustalonych w regulaminie). Na miejscu dostępne są wszelkie niezbędne duże sprzęty, takie jak płyta indukcyjna, szafa chłodnicza, szokówka, zlew. Przewidziany jest występ w dwóch turach. Prace oceni grono specjalistów z niekwestionowanym mistrzem czekolady na czele – Michałem Iwaniukiem.
I REGULAMIN KONKURSU
II Mistrzostwa Polski na Pralinę 2023
Jedyne takie wydarzenie na skalę krajową, czyli konkurs dla mistrzów czekolady, odbył się 19. marca 2023 podczas 11. edycji SweetTARGów. Tym razem finaliści musieli od podstaw wykonać pralinę nawiązującą smakiem, kolorystyką lub kształtem do polskich tradycji kulinarnych. Jury pod przewodnictwem Michała Iwaniuka wybrało te najlepsze, oceniając technikę, estetykę, a przede wszystkim sam smak praliny. Uczestnicy zaskoczyli nas kreacja i połączeniem smaków. Na zwycięzców czekały nagrody ufundowane przez partnera wydarzenia – markę Terravita i Bellaria, a także sponsorów markę ICAM oraz Beskid Chocolate.
- I miejsce: Katarzyna Smaga – Restauracja Belvedere
- II miejsce: Piotr Jastrzębski – Atelier Di Chocolate – Pracownia tortòw artystycznych i czekolady
- III miejsce: Sara Szal – Mono
Arkadiusz Natorski
Mistrz cukiernictwa, pedagog, Pastry Chef w Belvedere Catering Group. W czasie swojej kariery zawodowej pełnił funkcje doradcy technologicznego w Barry Callebaut Polska, a jeszcze wcześniej zajmował podobne stanowisko w firmie Zentis Polska. W cukiernictwie pociągają go klasyczne smaki wykonane w sposób niekonwencjonalny. W swoich kreacjach stawia na klasykę, prostotę i elegancję.
Arkadiusz Natorski
Mistrz cukiernictwa, pedagog, Pastry Chef w Belvedere Catering Group. W czasie swojej kariery zawodowej pełnił funkcje doradcy technologicznego w Barry Callebaut Polska, a jeszcze wcześniej zajmował podobne stanowisko w firmie Zentis Polska. W cukiernictwie pociągają go klasyczne smaki wykonane w sposób niekonwencjonalny. W swoich kreacjach stawia na klasykę, prostotę i elegancję.