Mąka, woda, sól – pieczenie chleba to magia! Z prostych składników powstaje coś bez czego trudno sobie wyobrazić . Nasza polska tradycja i kultura kulinarna oparta jest w znakomitej mierze na chlebie i pieczywie. Dlatego tak ważne jest by pielęgnować wiedzę o sztuce jego wypieku i pasję do tego fachu w młodym pokoleniu.
Konkurs Chlebem Pachnący jest nie tylko zaproszeniem do rywalizacji o tytuł najlepszego piekarza wśród uczniów, ale też okazją do umocnienia ich zainteresowań, wymiany doświadczeń, nawiązania znajomości i przede wszystkim zrobienia kroku w głąb świata piekarstwa. Pokażmy Polsce, że mamy zdolnych adeptów piekarstwa, którzy zadbają o trwałość naszego dziedzictwa piekarskiego!
Na uczestników czekają trzy zadania konkursowe: wykonanie chleba żytniego, bagietki oraz chałki. Te podstawowe produkty pozwolą najlepiej ocenić umiejętności młodych piekarzy. Jury pod przewodnictwem Mirosława Kurka (prezesa stowarzyszenia Rzemieślnik) wyłoni zwycięzców, którzy otrzymają nagrody produktowe oraz finansowe.
Do konkursu zaproszeni są uczniowie nie tylko szkół gastronomicznych, ale także innych profilii. Udział w piekarskich zmaganiach jest samodzielny. Składa się z dwóch etapów. W pierwszym kandydaci wysyłają zgłoszenia (karty zgłoszeniowe, receptury oraz zdjęcia wybranego produktu) drogą mailową. W drodze eliminacji zostaje wybrane grono finalistów, którzy wystąpią w finale podczas targów.
Przewodniczący Jury – Mirosław Kurek
Prezes stowarzyszenia Rzemieślnik oraz właściciel firmy consultingowej Help4Bakery. Publicysta, manager, cukiernik, wieloletni pasjonat zdrowej żywności i rzemiosła. Pierwsze kroki stawiał pracując w cukierni, został czeladnikiem i mistrzem cukiernictwa. Zarządzał wieloma zakładami, od lat zgłębia problematykę związaną z zarządzaniem, organizacją, technologią cukierniczą i piekarską, trendami w branży i kluczowymi czynnikami sukcesu małych firm.
Przewodniczący Jury – Mirosław Kurek
Prezes stowarzyszenia Rzemieślnik oraz właściciel firmy consultingowej Help4Bakery. Publicysta, manager, cukiernik, wieloletni pasjonat zdrowej żywności i rzemiosła. Pierwsze kroki stawiał pracując w cukierni, został czeladnikiem i mistrzem cukiernictwa. Zarządzał wieloma zakładami, od lat zgłębia problematykę związaną z zarządzaniem, organizacją, technologią cukierniczą i piekarską, trendami w branży i kluczowymi czynnikami sukcesu małych firm.
Członek Jury – Sebastian Haratyk
Technolog z 29-letnim doświadczeniem w branży. Posiada tytuł mistrza piekarnictwa oraz instruktora praktycznej nauki zawodu. Specjalizuje się w ciastach włoskich oraz piekarnictwie tradycyjnym. Swoje doświadczenie zdobywał również jako technolog wdrożeniowy w Słowacji, Ukrainie oraz Niemczech. Szkoleniowiec (min. dla Uniwersytetu w Lublinie na Wydziale Biotechnologii Zbóż czy Akademii Praktycznego Rozwoju i Biznesu w Krakowie). Obecnie swoje działania skupia na rozwoju piekarni rzemieślniczej Sekrety Piekarza w Krakowie.
Członek Jury – Sebastian Haratyk
Technolog z 29-letnim doświadczeniem w branży. Posiada tytuł mistrza piekarnictwa oraz instruktora praktycznej nauki zawodu. Specjalizuje się w ciastach włoskich oraz piekarnictwie tradycyjnym. Swoje doświadczenie zdobywał również jako technolog wdrożeniowy w Słowacji, Ukrainie oraz Niemczech. Szkoleniowiec (min. dla Uniwersytetu w Lublinie na Wydziale Biotechnologii Zbóż czy Akademii Praktycznego Rozwoju i Biznesu w Krakowie). Obecnie swoje działania skupia na rozwoju piekarni rzemieślniczej Sekrety Piekarza w Krakowie.
Członek Jury – Daria Marszałek
Od 7 lat wspólnie z mężem prowadzi cukiernię butikową Cocoart’s w Łodzi. Jest szkoleniowcem przedmiotów cukierniczych w łódzkiej szkole gastronomicznej. W jej głowie jest milion pomysłów na słodkości z czekoladą, bo z nią pracuje od 20 lat. Cukiernictwo i piekarstwo uważa nie tylko za pasję, ale życiową misję. „Kreowanie słodkości to najlepsza zabawa, przenosi mnie do Świata, gdzie uśmiech i beztroska są na każdym kroku”.
Członek Jury – Daria Marszałek
Od 7 lat wspólnie z mężem prowadzi cukiernię butikową Cocoart’s w Łodzi. Jest szkoleniowcem przedmiotów cukierniczych w łódzkiej szkole gastronomicznej. W jej głowie jest milion pomysłów na słodkości z czekoladą, bo z nią pracuje od 20 lat. Cukiernictwo i piekarstwo uważa nie tylko za pasję, ale życiową misję. „Kreowanie słodkości to najlepsza zabawa, przenosi mnie do Świata, gdzie uśmiech i beztroska są na każdym kroku”.
Członek Jury – Jaroslav Semkiv
Zainteresował się gastronomią mając 15 lat. Już jako uczeń szkoły gastronomicznej wiedział, że swoją przyszłość chce wiązać z kulinariami. Przeprowadził się do Polski, by móc rozwijać zainteresowania kulinarne. Pracował w najlepszych warszawskich restauracjach. Jarek, przez całą drogę zawodową, konsekwentnie realizował swoje założenia, zdobywał nowe umiejętności uczestnicząc w szkoleniach i odbywając staże. Aktualnie jest szefem piekarni w KAISER Patisserie oraz prowadzi szkolenia piekarskie.
Członek Jury – Jaroslav Semkiv
Zainteresował się gastronomią mając 15 lat. Już jako uczeń szkoły gastronomicznej wiedział, że swoją przyszłość chce wiązać z kulinariami. Przeprowadził się do Polski, by móc rozwijać zainteresowania kulinarne. Pracował w najlepszych warszawskich restauracjach. Jarek, przez całą drogę zawodową, konsekwentnie realizował swoje założenia, zdobywał nowe umiejętności uczestnicząc w szkoleniach i odbywając staże. Aktualnie jest szefem piekarni w KAISER Patisserie oraz prowadzi szkolenia piekarskie.
Członek Jury – Michał Wójcik
“Misiek” Michał Wójcik to utalentowany i pełen pasji piekarz, który wraz z żoną prowadzi piekarnię “Młyn” w Olecku. Jego kreatywność i umiejętność łączenia tradycji z nowoczesnymi technikami sprawiają, że wypieki w jego piekarni są nie tylko piękne, ale także niezwykle smaczne. Nieustannie doskonali swoje umiejętności, uczestnicząc w warsztatach i szkoleniach, aby zawsze dążyć do udoskonalenia swojego rzemiosła. Sam również prowadzi warsztaty edukacyjne dla szkół i przedszkoli, gdzie dzieli się swoją wiedzą o pieczeniu chleba, pizzy oraz pierniczków w okresie świątecznym. Jego zaangażowanie w tworzenie wypieków jest widoczne w każdym kawałku chleba czy ciasta, które opuszcza piekarnię. “Misiek” przyciąga klientów nie tylko swoimi umiejętnościami, ale także pasją do pieczenia. Piekarnia “Młyn” to miejsce, gdzie można nie tylko skosztować wyśmienitych wypieków, ale również poczuć atmosferę ciepła i gościnności. “Misiek” stara się zaspokoić różnorodne gusta klientów i sprawić, że chwila spędzona w jego piekarni będzie niezapomniana. Angażuje się w takie projekty jak “Efekt Klimasa” czy Chlebomaty.
Członek Jury – Michał Wójcik
“Misiek” Michał Wójcik to utalentowany i pełen pasji piekarz, który wraz z żoną prowadzi piekarnię “Młyn” w Olecku. Jego kreatywność i umiejętność łączenia tradycji z nowoczesnymi technikami sprawiają, że wypieki w jego piekarni są nie tylko piękne, ale także niezwykle smaczne. Nieustannie doskonali swoje umiejętności, uczestnicząc w warsztatach i szkoleniach, aby zawsze dążyć do udoskonalenia swojego rzemiosła. Sam również prowadzi warsztaty edukacyjne dla szkół i przedszkoli, gdzie dzieli się swoją wiedzą o pieczeniu chleba, pizzy oraz pierniczków w okresie świątecznym. Jego zaangażowanie w tworzenie wypieków jest widoczne w każdym kawałku chleba czy ciasta, które opuszcza piekarnię. “Misiek” przyciąga klientów nie tylko swoimi umiejętnościami, ale także pasją do pieczenia. Piekarnia “Młyn” to miejsce, gdzie można nie tylko skosztować wyśmienitych wypieków, ale również poczuć atmosferę ciepła i gościnności. “Misiek” stara się zaspokoić różnorodne gusta klientów i sprawić, że chwila spędzona w jego piekarni będzie niezapomniana. Angażuje się w takie projekty jak “Efekt Klimasa” czy Chlebomaty.